Houdt u van een goed glas wijn? Wil je de verschillende soorten wijn van elkaar kunnen onderscheiden en alle nuances ervan kunnen proeven?

Zo ja, dan moet u de kunst van het wijnproeven leren. Wijnproeven is een vaardigheid die tijd en oefening vergt om onder de knie te krijgen, maar met deze tips en trucs ben je al een heel eind op weg!

Wat is wijnproeven

Wijnproeven wordt vaak gezien als een pretentieuze aangelegenheid, waarbij je moet wervelen, snuiven en spugen in spuugbakjes. Maar zo hoeft het niet te zijn. In de basis gaat het bij wijnproeven gewoon om het genieten van de smaak van wijn. En hoewel er bepaalde richtlijnen zijn die u kunnen helpen het beste uit uw wijn te halen, gaat het er uiteindelijk toch om een wijn te vinden die u graag drinkt. Wees dus niet bang om te experimenteren, en wees ook niet bang om te spugen als je niet lekker vindt wat je proeft. Uiteindelijk is de enige regel die echt telt: drink wat je lekker vindt.

Hoe proef je

Het proeven van een glas wijn lijkt misschien een eenvoudige taak, maar er komt heel wat bij kijken. Kijk eerst naar de wijn. U moet de kleur, de helderheid en de benen opmerken. Ruik er vervolgens aan. U moet in staat zijn om het aroma en boeket op te pikken. Tot slot neemt u een slokje en laat u het in uw mond rusten voordat u het doorslikt. Let op de smaak, de textuur, de tannines en de zuurgraad. Met wat oefening zult u in staat zijn alle verschillende smaken van een glas wijn te onderscheiden. En wie weet, misschien ontdek je onderweg wel een nieuw favoriet wijnjaar.

De grondbeginselen

Iedereen die wel eens een wijnproeverij heeft bijgewoond, weet dat er heel wat verschillende soorten wijnen bestaan. En hoewel het gemakkelijk is om overweldigd te raken door alle keuzes, kan het begrijpen van een paar basisbegrippen helpen om het selectieproces een beetje minder ontmoedigend te maken. Hier volgt een korte opsomming van de populairste wijnsoorten en hun regio van herkomst:

Rode wijn: Rode wijn wordt gemaakt van donker gekleurde druiven, en de resulterende wijn is meestal vol van smaak met complexe smaken. Enkele populaire rode wijnen zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, en Pinot Noir.

Witte wijn: Witte wijn wordt gemaakt van lichtgekleurde druiven, en heeft de neiging om lichter van body en smaak te zijn dan rode wijn. Populaire witte wijnen zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, en Pinot Grigio.

Mousserende wijn: Vonk ling wijn wordt gemaakt door koolzuurgas aan stille wijn toe te voegen, waardoor een verfrissende en bruisende drank ontstaat. Populaire mousserende wijnen zijn Champagne, Prosecco, en cava.

Dessertwijn: Dessertwijn is een zoete wijn die typisch bij het dessert wordt geschonken. Populaire dessertwijnen zijn o.a Port, Sherry, en Moscato.

Tips voor het uitzoeken van de perfecte fles

Het uitzoeken van de perfecte fles wijn, whisky of bourbon bij uw plaatselijke slijterij kan een ontmoedigende taak zijn. Met zo veel opties om uit te kiezen, kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Er zijn echter een paar eenvoudige tips die u kunnen helpen bij het kiezen van de ideale fles voor elke gelegenheid.

Ten eerste, bedenk waar u de alcohol mee gaat combineren. Als u van plan bent de wijn bij het eten te serveren, dan wilt u iets kiezen dat de smaken van het gerecht aanvult. Rode wijn wordt meestal gecombineerd met rood vlees, terwijl witte wijn meestal wordt geserveerd met vis of gevogelte. Omgekeerd, als je van plan bent om de alcohol puur of met ijs te drinken, dan wil je iets kiezen dat op zichzelf kan staan.

Ten tweede, denk aan je budget. Het is niet nodig vel geld uit te geven bij het kopen van alcohol, maar tegelijk, wil je er zeker van zijn dat je niet het goedkoopste flesje op de plank koopt. Een goede vuistregel is om ongeveer €20 uit te geven aan een fles wijn, €30 op een fles whisky, en €40 op een fles bourbon.

Wees ten slotte niet bang om te vragen om hulp. Het personeel van je plaatselijke slijterij of kruidenierswinkel is meestal meer dan bereid je te helpen bij het vinden van de perfecte fles alcohol voor je behoeften.

Wijnproeven is een complexe en genuanceerde kunst. Er zijn veel dingen te overwegen bij het proberen om de smaken en aroma’s in wijn te identificeren. Echter, met wat oefening en geduld, kunt u een meester sommelier worden in uw eigen recht.

Wij hopen dat deze tips u een beter inzicht hebben gegeven in wat er komt kijken bij wijnproeven en dat u deze fascinerende wereld zult blijven verkennen.

Proost!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen